Het ontstaan van popkoor Just for Fun


Zing jij ook graag onder de douche? Die vraag stelde ik aan veel dorpsbewoners die ik in 2005 trof tijdens het uitlaten van onze hond. Ik kwam in 2003 in Grou wonen, zocht een plek om contacten op te doen. Ik begon met bonzend hart bij een koor in de O.S.G., georganiseerd vanuit het Kunstencentrum in Sneek. Ik vond het geweldig leuk! Het werd in 2005 helaas opgeheven. Ik miste het samen zingen. Er moest weer snel een popkoor in Grou komen!

Ik trok de ‘stoute schoenen’ aan en benaderde gitarist en dirigent Fokke de Groot. Die stelde een minimum aantal van 20 leden vast. Dat lukte door al wandelend met onze hond mensen op straat aan te spreken met de vraag: ’Zing jij ook graag onder de douche?’ Het antwoord was meestal ‘Ja’. Veel mensen ervaren een drempel die genomen moet worden om in een koor te gaan zingen. Ik vertelde over mijn plezierige ervaring bij het koor en over het idee van een op te richten koor. Ik kon genoeg mensen hier toe over halen en met een aantal oud-koorleden er bij werd in 2005 Popkoor Just for Fun opgericht. De tijd vliegt: al meer dan 17 jaar zing ik bij Popkoor Just for Fun.

Zingen verbindt bij vreugde en bij verdriet.  Bijzondere vriendschappen ontstonden en bestaan nog steeds. En hoe leuk is het vrolijk publiek te zien: bewoners van Friesma Hiem , de vluchtelingen in de Jeugdherberg waar we samen muziek mee maakten, we zongen in de Prinsentuin, op kerstmarkten, in het Theehuis, tijdens LF2018 en we traden ook met andere koren zoals het Popkoor Akkrum en met Shantykoor de Pikbroeken. Hoe gaaf is het om met elkaar al dan niet schroom te overwinnen en op het podium te staan.

De repetities zijn nu in de Doopsgezinde kerk, qua akoestiek een stuk plezieriger dan de voorgaande locaties. Tegenwoordig dirigeert Sander Metz en begeleidt ons daarbij vol verve met zijn gitaar. De ‘nazit of de derde helft’ hoort er voor mij ook zeker bij. Tot de coronaperikelen was die in de Bierhalle en die staat open voor wie daar zin in heeft. Ik hoop dat we daar binnenkort weer terecht kunnen.

Al die jaren zingen heeft mij veel vreugde en gedeelde smart gebracht. Ik hoop dit nog heel lang te kunnen doen. Dit gun ik iedereen en daarom stel ik je de vraag: ‘Zing jij ook graag onder de douche? ‘ Schroom niet, zeg  ‘ja’ en kom ook zingen bij ons koor! - Gieneke Verhoeven


Reactie plaatsen

Reacties

janneke wegman
een jaar geleden

Dat was dus een super goed idee Gieneke!

Gerina van der Meulen-IJdema
20 dagen geleden

Ik zou graag bij dit gezellige koor willen zingen, heb jaren in Harlingen bij de Boegspetters 1e sopraan gezongen en later 2e sopraan, Door verhuizen naar Reduzum en nu dus in Grou wil ik graag weer bij een koor horen en hoop dat er een plekje bij jullie voor mij is.